Borttagning av födelsemärken, skintags, fibrom, vårtor

Vi hjälper dig att ta bort fibrom, födelsemärken, skintags, vårtor, fettknölar m.m.

Födelsemärke:

bild12

Födelsemärken (leverfläckar) kan behandlas effektivt med laser och skrapning. Oftast räcker en behandlingsomgång. Man bränner bort fläcken och inom 2-3 veckor har såret läkt. Viktigt är att inte peta på förändringen under den tiden.

Efter skorpan fallit av kommer den underliggande huden vara svagt rosaskimrande under några veckor. Därefter bleknar huden av allteftersom. Det kan ta några månader innan huden helt återfått sin normala pigmentering.

Undvik direkt stark sol på området så länge det är rosa. Täck med färgat stift, solskyddsfaktor eller plåster om du skall sola.

 

  • Fibrom:

Hur ser ett fibrom ut?

bild10

 

 

 

Fibrom kan se ut som hudfärgade flikar, eller som ett utåtstående födelsemärke med eller utan pigment. Fibrom är en helt ofarlig godartat bindvävstumör som är uppbyggd av bindvävsceller och trådstrukturer av kollagen. Den uppkommer slumpartat överallt på kroppen och är tämligen enkel att ta bort.
Hur tar man bort ett eller flera fibrom?
Vi behandlar effektivt hudfärgade fibrom eller hudflikar med diatermi eller laser. Beroende på hur själva fibromet ser ut i form, storlek och var på kroppen de sitter kan vi ibland välja att utföra behandingen i två steg för att undvika att det bildas vita ärr på hudytan. Det kan också vara ett keratos, som vi då skrapar bort med skalpell.
Hur ser man ut efter att man tagit bort ett Fibrom?

Efter behandlingen bildas en skorpa som lossnar efter ungefär en vecka. Som vanligt ska man inte riva eller klösa på sår utan låta sårskorpan efter fibromet vara, för att undvika ärrbildning eller pigmentförändringar. En lätt rodnad runt behandlingsområdet kan kvarstå ytterligare en vecka efter att skorpan har lossnat Oftast upplever patienten att fibromet är borta och läkt efter två veckor, läkning i ansiktet går vanligtvis något fortare än på övriga kroppen.
Är hudförändringarna pigmenterade eller om du har mycket hudförändringar över kroppen föreslår vi att du träffar vår dermatolog för en pricktest innan vi avlägsnar något. Av hälsoskäl rekommenderar vi att man alltid gör en sådan analys.

Hur blir resultatet av behandlade Fibrom?

Efter läkningen syns oftast ingenting av ditt fibrom. Om fibromet suttit på någon annan del av kroppen än ansiktet kan en liten vit prick bli kvar.

Hur ska jag bete mig efter behandling med laser/diatermi?

Ett par dagar efter behandlingen låter man den lilla hudfärgade tejpbiten sitta kvar. Du kan duscha som vanligt men första dagen kan det svida lite. Så länge det är en pigmentskillnad på området som behandlats ska du använda vårt UV-skydd på området. UV-skyddet är också bra för alla pigmenterade märken du har på kroppen.

  • Hudflikar eller skintags

bild11

Hudflikar eller skintags som de också kallas, är helt ofarliga utväxter i huden som ofta bildas i ansiktet eller som flikar där huden veckar sig som på halsen, i armhålor eller ögonlock.

Hudflikar och fibrom är ofarliga och behandlas i stort sett endast av kosmetiska skäl – även om de i vissa fall kan orsaka irritation och klåda p.g.a. skav mot kläder eller smycken.

Dessa kan lätt behandlas genom att man bränner bort dem med diatermi.