Fractional CO2 laser – hudföryngring

Fraktionerad CO2 laser (Fractional laser)

Fractional CO2 laser är en djupgående laserbehandling mot bland annat rynkor, slapp hud, pigmentering, ärrvävnad, acneärr, solskadad hud eller bristningar. Denna behandling avlägsnar effektivt hudlager genom en kontrollerad, fraktionerad metod.

VEM KAN GENOMGÅ DENNA BEHANDLING?

Om du lider av följande på ansiktet, hals eller dekolletage:

 • Föryngring åldrad hud
 • Åldersfläckar
 • Solfläckar/ Solskadad hud
 • Fina linjer
 • Rynkor
 • Slapp hud
 • Ärr
 • Ojämn hudton
 • Ojämn hudstruktur
 • Trött, grå och matt hud

Fraktionerad laser är ett genombrott inom estetisk laserbehandling för att föryngra och reparera huden. Till skillnad från traditionell laserslipning som skalar av huden ger Fraktionerad laser en miljon mikroskopiska behandlingspunkter omgivna av orörd hud. Läkningen går snabbt vid Fraktionerad laserbehandling.

Man utnyttjar kroppens naturliga läkningsprocesser för att skapa ny friskare och mer elastisk hud. Varje laserpunkt eliminerar gamla pigmenterade hudceller från ytan men når också djupt ner i huden. Där stimulerar Fraktionerad laser till kollagennybildning och ökad elasticitet vilket resulterar i huduppstramning, skin tightening. Vid Fraktionerad laserbehandling gör vi oftast 3- 5 behandlingar med en månads mellanrum vilket ger kraftfulla resultat med ett minimum av konvalescens. Fraktionerad laser är en behandlingsmöjlighet för åldrad eller solskadad hud och ger fantastiska resultat på åldersfläckar, solfläckar, linjer, rynkor, hudbristningar, striae, ärr och acneärr. Förutom ansikte kan man behandla hals, dekolletage och händer med Fraktionerad laser. Fraktionerad laser är också den enda behandlingsmetod vi har för acneärr på ryggen.

HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?

Innan laserbehandlingen stryks en bedövningssalva på området som skall verka i ca 30 minuter.

Behandlingstiden är mellan 40-60 minuter inklusive bedövningstiden.

Det hettar och sticker till lite i huden vid varje laserpuls. Vid varje puls gör lasern ett antal små punkter på en yta stor som en tumnagel som till en början ser vita ut för att efter några dagar försvinna helt

De oskadade cellerna runtomkring hålen fyller ut dessa med nybildade fräscha celler samt främjar en snabbare läkning.

Uppvärmningen i sig startar en process för nybildning av kollagen och elastin långt ner i hudlagret. Bildandet av kollagen och elastin stramar upp huden och ger den en ökad elasticitet och spänst. Acneärren reduceras och huden blir jämnare. Hudtonen blir också fräschare, jämnare och man får en ungdomligare lyster. Det är egentligen en liknande behandling som vid en hudföryngring men man går lite djupare ner i huden men lämnar lite mer orörd hud runtomkring.

Vi smörjer därefter in din hud med kall Aloe Vera gel.

Rodnaden sitter kvar de första två till tre dagarna. Vi ser en stor variation på rodnad och svullnad hos olika individer. Varje individ reagerar olika. Vissa blir mer svullna och röda inom det behandlade område, vissa inte.

Det uppstår vanligen en liten svullnad och rodnad på det behandlande området och som kvarstår i några dagar.Den tredje dagen börjar huden flagna. Under denna tid skall huden smörjas vid flera tillfällen under dagen med en salva som vi rekommenderar.

Under läkeprocessen brukar det klia, det är viktigt att inte klia sig då på grund av infektionsrisk och risk för ärrbildning.
Då det slutat flagna kan man dölja kvarstående rodnad med make-up och det går bar att återgå till arbetet.

Dagen efter har det behandlade området en brunare nyans eftersom det på varje liten punkt har bildats en sårskorpa. Denna brunhet sitter i några dagar. Det är viktigt att man håller huden ren och smörjer in den med mjukgörande kräm och skyddar den mot sol.


Det färdiga behandlingsresultatet ser man först efter ca sex-åtta veckor. Full effekt är inte förrän ca sex månader.

VILKA RISKER FINNS VID EN LASERBEHANDLING?
Det finns risk för infektion med antingen bakterier, virus eller svamp. Infektionen uppkommer i så fall 3-4 dagar efter behandlingen och ger symtom som ökad rodnad, ömhet och svullnad i huden samt eventuellt feber. Det finns också risk för herpesutbrott om man tidigare haft en herpesinfektion på läppen eller på annat ställe i ansiktet. Vi gör allt så att du ska känna dig trygg och väl omhändertagen både före, under samt efter behandlingen.

VEM KAN INTE GENOMGÅ DENNA BEHANDLING?

 • Du som är gravid eller ammar
 • Du som behandlas med blodförtunnade som till ex Albyl, Trombyl och Waran, även Isotretinoin eller Roaccutan
 • Om du har en mörk hudton avråder vi från behandlingen, eftersom hyperpigmentering kan uppstå hos 30% av patienterna.
 • Vi behandlar inte personer under 18 år med laser.

ATT TÄNKA PÅ

En återhämtnings tid på 7-14 dagar behövs. Vi rekommenderar smärtstillande tabletter före och efter behandlingen.

Det färdiga behandlingsresultatet ser man först efter ca sex-åtta veckor. Full effekt är inte förrän ca sex månader.